regio Amsterdam
+31 6 33686494
mail@saskiavliek.nl

Disconnect for a while – opladen in Corona-tijd

Enprofil Culture en Learning

Disconnect for a while – opladen in Corona-tijd

Het jaar 2020 begon goed! In januari en februari ben ik veel door het land geweest, om trainingen en incompany social media marketing te geven voor Learnit. In de tussentijd nog de nieuwe serie concerten in de serie Meesterpianisten.nl 2020-2021 online opgeleverd. En toen kwam maart……

Het culturele leven staat stil, alle concerten gecancelled en ook de groepen mogen niet het leslokaal in. We blijven binnen om het coronavirus #COVID_19 in Nederland een halt toe te roepen. Dit betekent natuurlijk veel voor alle sectoren, maar zeker ook voor de cultuursector. Alle concerten, voorstellingen en exposities zijn gestopt. Lege zalen, holle klaslokalen, verlaten musea.

Die plekken zijn nou juist waar ik mijn ontspanning en inspiratie vandaan haal, als afwisseling op een druk online leven. Ik noem die momenten een disconnect moment. Broodnodig om op adem te komen en je te vullen met kunst, muziek, kennis. Maar massaal komen de musea in actie met het tonen van de collectiestukken met een verhaal of een complete voorstelling of virtuele tour. Zo zette De Volkskrant een noodmuseum online.

En heeft het Kunstmuseum een app langs de voorbije tentoonstelling openbaar geplaatst. Via de #Kunstmuseumapp ga je nu in je huiskamer door de tijdelijke tentoonstelling Breitner vs Israels maar je kunt gelukkig ook alsnog genieten van #Monet – Tuinen van verbeelding!

Vele artiesten brengen online huiskamer concerten bij gebrek aan zalen om te spelen. Zo zien we dat het gemis aan cultuur vanzelf nieuwe vormen oplevert en nieuwe ideeen brengt. En daarom vind ik de psychologie van het delen zo interessant.

Nog voordat het woord Corona in de media was, genoot ik al een jaar van mijn dagelijkse online dosis kunst, via de app Daily Art, ook te volgen via Instagram. Dat is ondertussen een ritueel geworden, mijn dagelijkse kunstwerk komt binnen rond de tijd dat ik kook voor mijn gezin, dus ook hier zijn leven en kunst verwoven.

Aangezien deze periode nog even duurt, raad ik iedereen aan, disconnect for a while, voed je met kunst, houd je rituelen aan. Maar vooral, blijf binnen waar het kan en blijf gezond.

Eerlijk zullen we alles delen